WCAG 2.2

Om digitale toegankelijkheid te kunnen borgen heeft het W3C (World Wide Web Consortium) een set van richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent ontwikkeld. Deze richtlijnen staan beschreven in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Jarenlang zijn de richtlijnen van WCAG versie 2.0 hét uitgangspunt geweest voor digitale toegankelijkheid. Omdat het internetgebruik constant verandert heeft het W3C in 2018 een aanvulling gepubliceerd. WCAG 2.1 was een aanvulling op WCAG 2.0.

Inmiddels is het W3C bezig met het ontwikkeling van een tweede aanvulling. WCAG 2.2 richt zich, net zoals WCAG 2.1, op het verbeteren van de gebruikservaring voor 3 belangrijke doelgroepen:

  1. bezoekers met een cognitieve, taal- of leerbeperking;
  2. bezoekers met verminderd zicht;
  3. gebruikers van mobiele toepassingen.

In WCAG 2.2 versie worden er 8 succescriteria toegevoegd op niveau A en AA:

Daarnaast wordt succescriterium 2.4.7 ‘Focus zichtbaar’ gewijzigd van niveau AA naar niveau A.

De richtlijnen van WCAG 2.2 zijn nog in ontwikkeling met de status ‘working draft’. De verwachting is dat het W3C versie 2.2 nog dit jaar wil uitrollen. WCAG 2.1 blijft voorlopig nog dé standaard voor digitale toegankelijkheid.

Nieuw in WCAG 2.2

2.4.11 Focus Appearance (Minimum)

Zorg dat de focus indicator genoeg contrast heeft met aangrenzende kleuren en voldoende dik is.

2.4.13 Page Break Navigation

Zorg dat de bezoeker informatie kan vinden op basis van referentiepunten die in het document te vinden zijn.

2.5.7 Dragging Movements

Als sleepgebaren nodig zijn (bijvoorbeeld bij het aanpassen van een schuifregelaar), zorg dan ook voor een alternatieve manier.

2.5.8 Target Size (Minimum)

Zorg voor genoeg afstand tussen bedieningselementen.

3.2.6 Consistent Help

Als er hulpmiddelen beschikbaar zijn (bijvoorbeeld contactgegevens om een medewerker te bereiken of een pagina met veelgestelde vragen), plaatst deze dan telkens op dezelfde plek.

3.2.7 Visible Controls

Als bedieningselementen nodig zijn voor de voortgang of voltooiing van een proces, zorg dat deze dan altijd zichtbaar op het moment dat ze nodig zijn.

3.3.7 Accessible Authentication

Als er een cognitieve test nodig is om in te loggen (bijvoorbeeld het onthouden van een gebruikersnaam en wachtwoord), zorg dan ook voor een alternatieve manier.

3.3.8 Redundant Entry

Zorg dat informatie niet twee keer ingevuld moet worden bij het invullen van een formulier